2.2.10

Neno Neno Neno

"SEPANJANG mama hidup 60 tahun, ni first time bomba datang rumah." Itulah statement mama aku. Hehehehe :)
SEMUANYA angkara Prince, kucing jantan aku yang berumur 3 tahun. Pagi tadi jam 9, mama aku panggil Prince nak bagi breakfast tapi dengar suara Prince mengiau kuat macam mintak tolong.
MAMA aku pun panggillah aku. Aku pun carilah Prince... Memang dengar suara dia mengiau jer, tapi tak tahu mana lokasi dia. Cari punya cari, rupanya jumpa dalam semak samun yang ada di dalam sungai belakang rumah mama aku kat Seremban. Aku pun apa lagi, jadi cemas dan siap bagi arahan kat Prince suruh panjat naik... (padahal sungai tu dinding tinggi-mesti Prince kata aku mengong dan marah-marah sambil cakap ikut mana nak naik cik kak oi, dalam bahasa kucing la)
SO, setelah meminta pendapat pelbagai pihak, termasuklah My Honey, Kak Mimie dan Kak Dian melalui FB hehehe, mereka menyuruh aku call Bomba dan penyelamat. Maka aku pun bersemangat ler nak tepon jabatan bomba senawang yang nombornya aku dapat melalui internet.
MULA-MULA aku rasa kurang yakin nal call sebab bila aku check kat internet, takde pun kes bomba selamatkan kucing kat Malaysia ni, kat Spain dan Europe adalah... Tapi dari Prince terus terseksa, aku kuatkan semangat untuk mendail nombor Bomba dan menyuruh mama cakap hehehehe :)
LEPAS mama cakap tepon, Encik Azmi (pegawai yang jawab tepon tu) kata pasukan penyelamat akan datang sekejap lagi. Kami pun lega dan menunggu bomba sampai sambil pujuk Prince. Tak sampai 10 minit, datanglah bomba. Aku ingat dia datang naik van ke, kete k... Sekali datang bawak Transformers la.... Huhuhu..
Transformers yang datang la...

YANG hadir seramai 3 anggota penyelamat, mulalah membuat tinjauan keadaan mangsa yang terperangkap di celahan semak samun di dalam sungai. Akhirnya mereka membuat keputusan untuk turun pakai tali dan selamatkan kucing dengan meletakkan Prince di dalam sangkar...

Hah, cari Prince jangan tak cari wahai Abang Bomba...

Inilah talinya yang akan menampung Abang Penyelamat..

Go Go Go.... Ada haiwan dalam bahaya...

Hey Kitty kitty... Come to Papa...

Akhirnya Prince dijumpai... Ini siwiyes...

Usaha membawa Prince pulang...

Inilah dia rupa mangsa keadaan :)

Tugas dah selesai, bomba pun balik...

ITULAH, siapa kata Bomba tak boleh selamatkan kucing yang dalam bahaya. Nama pun penyelamat, mestilah boleh selamat apa jua keadaan kan? Harap ini boleh menjadikan pengajaran buat Prince, jangan nak tunjuk macho kat Princess sampai terjatuh dalam sungai. Oh lupa nak story, Princess dah ada kat Seremban, kakak bawak balik masa cuti Wesak hari tu.. So Prince dan Princess dah bertemu semula. Tapi Princess ni tak romantik betul, patutnya You Jump I Jump la.... hi hi hi...

~~meowy~~

1 comment:

ezreefa said...

Thx 4 the info, baru lepas call bomba utk selamatkan kucing kami yg tersangkut atas pokok..:)